Mingl kutak

petkom: Gajbice ispunjene srcima

petkom: Gajbice ispunjene srcima

foto: BOŠ

Draga Isidora,

Danas je poslednji dan radne nedelje, pa sam se rano jutros požurila da stanem u red u pošti. Pismo će putovati dugo i šaljem ga na tri adrese; nadam se da će te pismo pronaći na jednoj od njih! Ali vreme dokaže – poruka uvek stigne do onoga kome je i namenjena. S nestrpljenjem iščekujem tvoj odgovor i potvrdu da je pismo stiglo na pravu adresu.

A u međuvremenu…

Septembar je stigao,  svake godine imam iste asocijacije. Eh, nisam bila kratko školarac i naravno, uvek se prisetim odlaska u školu nakon dugog leta. I ovog septembra, divno je videti razmilele, mlade glavice oko škole. Pored škole, imam još nekoliko asocijacija, posebno iz Vranja. Ovaj prelazni period ljudima je podsetnik da se spremaju za zimu. Ispred svake kuće su drva – bilo na trotoaru, bilo na ulici – a zatim će idućeg dana doći momci s prikolicom da ih iseku. Na kraju dvorišta nalazi se veliko kube na kojem se peku kilogrami i kilogrami paprika, a miris pečene paprike širi se po čitavom gradu, toliko intenzivno da se oseća čak i ako ne vidiš odakle miris dolazi.

Tako sam se prošlog petka vratila kasno u noći iz grada i videla tri pune gajbice paradajza u hodniku. Gajbice ispunjene srcima! Rasekla sam jedan, presek je bio crven i mesnat, i pojela sam ga kao jabuku.
Sutradan sam pitala majku: Odakle nam paradajz?
Odgovorila mi je: Iz Mazarać, jutros ga donesoše Slavoljub i Tanja.
Stavili smo paradajz u flaše i tako je protekla subota, u porodično-radnoj akciji.

Raspituju se žene ovih dana kod komšinica, rođaka, drugarica ili svekrva: Napraviste li ajvar? Odgovaraju: Ooo, još prošlu subotu.
Onda sledi obavezno pitanje: Pošto ste platili papriku?
Čude se odgovoru, skupa je paprika, prošle godine je bila jeftinija. Ima i domaćica koje znaju za dobar ajvar iz Makedonije, pa unapred naruče 20 tegli slatkog ajvara i 20 tegli pindžura.

A ovog petka, kuća je puna... Pogodi čega? Paprika!
Preskačemo ih po kući i spremamo se za novu radnu akciju. Sutra idem s mamom da dokupimo papriku – nije ovo dovoljno. Svakako, subota je u Vranju rezervisana za pijacu. Pijaca je šarena, baš kao i jesen koja nam se polako približava.


Vreme se neprekidno menja, a s njim se menjaju i naše obaveze u kući i oko kuće. Narodna izreka ,,Od Svetog Ilije, sunce sve milije" nije bez razloga postala poznata. Nakon tog datuma, dani polako postaju kraći, a temperature prijatnije, što čini sve aktivnosti na otvorenom ugodnijim i prijatnijim.

A idućeg petka očekujem tebe i tvoje pismo. Donesi ga lično, da probaš ajvar. Moja adresa će ti ostati poznata, jer uvek je jasno odakle je pismo stiglo.

Vidimo se!

Autorka: Andrea Virag

Najnovije