Mingl kutak

Sa nama se završava, Još jedan holivudski narativ?

Sa nama se završava, Još jedan holivudski narativ?

foto: freepik

Upozorenje o spojleru (spoiler alert): Ukoliko niste gledali film, ova recenzija sadrži neke od ključnih detalja radnje filma.

„Sa nama se završava“ filmska je adaptacija veoma popularnog romana Kolin Huver koji je objavljen 2016. godine. Film se fokusira na osvetljavanje ključnog problema-nasilja u porodici. Drugačije rečeno, film ima za cilj da centralno pitanje porodičnog nasilja postavi u središte pažnje. Ovaj pristup može biti efikasan u privlačenju pažnje publike, ali je takođe važno razmisliti o tome da li se tema obrađuje na način koji zaista otvara dijalog ili je više prilagođena publici. U svetu u kome su diskusije o nasilju nad ženama i dalje retke ili nepostojeće, samo postojanje filma je značajan korak unapred. Međutim, uprkos svojim snažnim namerama, film ne uspeva u nekoliko ključnih momenata da prenese poruku, ostavljajući u njegovom izvođenju nedostatke.

Film nastoji da istraži složenost nasilnih odnosa i hrabrosti koja je potrebna da se od njih oslobodimo. Naracija prati Lili Blum, koju tumači Blejk Lajvli, dok ona vodi burnu vezu sa Rajlom Kinkejdom, kog tumači Džastin Baldoni, čovekom čija šarmantna spoljašnjost krije mračnu stranu. Filmski prikaz kako nasilje može biti maskirano uspehom partnera, savršenim izgledom i naizgled sređenim životom jedan je od važnih aspekata. Efikasno prenosi ideju da zlostavljanje može imati različite oblike, često se krijući iza fasade normalnosti.

Međutim, filmski pristup prikazivanju ovog nasilja je tamo gde film posustaje. Umesto da se direktno suoči sa brutalnošću zlostavljanja, film se odlučuje za manje šokantan prikaz. Teške scene su često kratke, zamagljene, daleke zvukom ili skokovito montirane ostavljajući gledaocima da sami popune prazninu. Moguće da je namera filma da se zaštiti publika ili dopre do šire publike, ali upravo to je razvodnjilo i umanjilo značaj priče. Nedostatak direktnosti i tendencija da se ublaži surova realnost zlostavljanja sprečavaju da film u potpunosti prenese težinu situacije. Rezultat je film koji je više edukativan nego emocionalno dirljiv, poruka je sigurno isporučena ali bi trebalo da bude mnogo moćnija i uverljivija.

 Još jedan aspekt koji slabi ukupni efekat filma je njegov holivudski narativ. Priča se u velikoj meri oslanja na slučajne susrete koje je teško zamisliti u stvarnom životu. Ovi elementi umanjuju autentičnost, čineći da se film više oseća kao tipična holivudska produkcija nego kao sirov, realističan prikaz koji ova tema zaslužuje. Umesto toga, suočeni smo sa lepim kadrovima njihove ljubavi, njenim fantastičnim odevnim kombinacijama, njemu kao realno „hot“ momku, neuverljivom glumom, a poruka ispod toga je daleko važnija. Zbog toga, film bih radije namenila mlađoj publici koja treba da se upozna sa složenim odnosima kroz mirniju i pristupačniju prezentaciju.

Za čitaoce knjige, adaptacija filma može biti posebno razočaravajuća, što i nije tako redak slučaj. Značajni delovi romana su skraćeni u filmskom prikazu ili su potpuno izostavljeni, što rezultuje gubitkom na dubini i razvoju karaktera, ali i vezivanje sa istim. Harmonija filma takođe pati zbog dramatičnih prelaza između Liline prošlosti i sadašnjosti. Paralelnim pričama-jednoj o Lilinom odrastanju i prvoj ljubavi, a drugoj o njenoj trenutnoj vezi sa Rajlom-nedostaje besprekornost, a pomaci između ovih vremenskih linija su često neopravdani i remete tok naracije.

Uprkos ovim nedostacima, film nudi trenutke osnaživanja. Scena u kojoj Lili traži razvod od Rajla je ključni trenutak i tematski i narativno. Lilin izbor simbolizuje zatvaranje bolnog poglavlja, a samim tim i početak novog. Ova odluka nije samo lično oslobođenje, već i snažna izjava protiv ciklusa nasilja, sugerišući da hrabrost jedne osobe može stvoriti efekat talasanja, čime je i naslov filma opravdan. Verujem da ova Lilina odluka može inspirisati mnoge žene, koje su se prepoznale u filmu, da pronađu snagu i kažu „NE“ nasilju. Ova odluka, zajedno sa poslednjim preokretom u kom se Lili vraća svojoj prvoj ljubavi, služi kao podsetnik da postoji nada i utočište izvan bola. Za mnoge gledaoce, Lilino putovanje može duboko odjeknuti, nudeći poruku nade i mogućnost novih početaka.

Autorka: Andrea Virag

Najnovije