Mingl kutak

Međunarodni dan mladih 2024.

Međunarodni dan mladih 2024.

foto: aboodi vesakaran (Unsplash)

KOMS:Predstavljen Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih 2024.

 

Predsednica Upravnog odbora Gordana Adamov, rekla je da više od 50% mladih smatra da nasilje može biti opravdano, što je porast od 10 u odnosu na prošlu godinu, i istakla da je ovaj podatak zabrinjavajuć, kao i sva trenutna dešavanja u Srbiji, jer ,,skok ovakvog stava nastao nakon majskih tragedija".

Istakla je da je Međunarodni dan mladih ove godine posebno težak, jer tretman mladih od strane institucija otežava rad KOMS-a.

,,Mladi sve više ne veruju u promene", dodala je Adamov. 

,,Sasvim je nemoguće biti aktivista i ne doživeti pritisak", istakla je generalna sekretarka KOMS Miljana Pejić, dodajući da je pokazatelj situacija koja se trenutno dešava na ulicama. 

Osvrnuvši se na jedinu sednicu Saveta za mlade koja se desila za vreme tragedija 3. i  4. maja prošle godine, Pejić je podsetila da je tema bila i bezbednost aktivista ,,ali ono što trenutno imamo je samo veća ugroženost mladih za njihove akcije". 

Prema podacima Altrernativnog izveštaja, podaci pokazuju da je skoro 47% mladih reklo da je sasvim nemoguće baviti se aktivizmom bez pritiska, što je pokazatelj i situacija masovnog protesta blokade železnice u Beogradu, gde su uhapšene tri mlade osobe dobivši 30 i 40 dana zatvorskih kazni.

Prema ovogodišnjem istraživanju Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), podaci pokazuju da 57% mladih smatra da je Srbiji potreban jak vođa i lider koga će građani slediti, što predstavlja pad  od 3% u odnosu na prošlu godinu.

Političari se i ove godine nedovoljno bave mladima, kada se pogledaju decembarski izbori 2023. godine. 

Miljana Pejić iz KOMS-a rekla je da ,,većina mladih nema poverenja u političare", a da njih 57% smatra da izbori uopšte nisu fer i pošteni, kao i da je samo 1,8% mladih odgovorilo da su izbori u potpunosti fer i pošteni".

Pomenuvši budzet Ministarstva turizma i omladine, Pejić je rekla da se on stalno povećavao, ali kada se uporedi sa celim budžetom Srbije, ,,samo 0,03% je namenjeno za mlade".

Neki od podataka Alternativnog izveštaja pokazuju da čak 46,9% ispitanih smatra da je stručna pomoć za brigu o mentalnom zdravlju nedostupna mladima, a skoro polovina mladih (48,3%) ističe da se često oseća anksiozno. 

Generalna sekretarka Pejić čestita Međunarodni dan mladih svima, ali posebno onima koji su na ulicama i utiču i bore se za unapređenje svih aspekata javne sfere.

Ona je rekla da smatra da je neophodno da institucije počnu da slušaju mlade i reaguju na njihove zahteve. 

Alternativni izveštaj KOMS objavljuje od 2017. godine, prateći položaj mladih, kao i njihova mišljenja i stravove.

U ovom istraživanju učestvuju mladi od 15 do 30 godina, a ovaj put je učestvovalo više od 1000 ispitanika.

Autorka: Isidora Martać


 

Najnovije