Mingl kutak

Liberty Music Festival u Raški - okupljanje ljubitelje dobrog provoda i muzike

Liberty Music Festival u Raški - okupljanje ljubitelje dobrog provoda i muzike

foto: Isidora Martać

Raška - mesto u Srbiji koji nosi ime stare srpske srednjovekovne države, nalazi se na ušću reka Raške i Ibra. Kao naselje prvi put se pominje 1835. godine a konačno rešenje o osnivanju varoši doneo je knez Aleksandar Karađorđević 1845. godine.

Pored istorije koju nosi, prirode koja je okružuje, vredna je i za mlade ljude koji čuvaju i neguju ovu opštinu i pored već dugo poznatog letnjeg događaja, Raških duhovnih svečanosti, bogatija je za jedan festival - Liberty Music Festival.

Liberty je muzički koncertni događaj koji se organizuje jednom godišnje u Raški i okuplja sve ljubitelje dobre muzike, alternativne kulture i dobrog provoda. U organizaciji su četiri momka koji su na ideju došli kako bi poboljšali muzičku scenu, privukli turiste u Rašku i dodatno je oživeli. Festival se organizuje drugu godinu za redom, a ovaj put na košarkaškom terenu će se okupiti brojni posetioci koji će imati priliku da slušaju bendove poput Ničim izazvan, Koikoi, ali i lokalne izvođače i DJ-eve. Liberty se prošle godine organizovao u zatvorenom prostoru, a ove je situacija drugačija i organizovanija.

Mingl redakcija prenosi vam jedno festivalsko veče!

Organizovani na košarkaškom terenu, ograđenom prostoru nedaleko od keja za šetnju, osnovne škole i srednjih, Liberty je već od 17 časova započeo program i čekao posetioce. Princip ulaska na festival je prilično jednostavan i besplatan. Rezervisanje karte radilo se elektronski, za one koji su hteli da prođu kroz brži red, a za one koji su bez karte postojao je sporiji, ali gužve su bile minimalne. Posetili smo koncert benda Ničim Izazvan, osnovan 2012. godine u Vrbasu. Svoj prvi CD objavili su dve godine kasnije pod nazivom ,,Ničim izazvan”, a pesma ,,O tebi” proglašena je za hit godine na godišnjoj listi radija B92.

Pored benda Ničim izazvan, prvo festivalsko veče nastupali su i lokalni bendovi Bluzhalter, Jazzwa’, ali i lokalni DJ-evi Điđo i Aprop’o. Festival je okupio razne generacije, iako ne u velikom broju, s obzirom da je festival tek krenuo realizaciju drugu godinu za redom, utisci publike i organizatora ostali su pozitivni.

Autorka: Isidora Martać

Najnovije