Mingl kutak

Drugo mesto i vreme, šta čitati na plaži?

Drugo mesto i vreme, šta čitati na plaži?

foto: Kevin Laminto (Unsplash) / BOŠ

Opšti osećaj čitanja knjige na plaži je mirno zadovoljstvo. Dok vaše oči skeniraju stranice, plaža oko vas počinje da se zamagljuje,  a priča zauzima centralno mesto. Narativ vas uvlači, njegovi likovi postaju saputnici, radnja je putovanje koje željno pratite. Dok čitate, povremeno podižete oči sa stranice knjige da biste upili scenu oko sebe. Toplota sunca, njegovi zraci, nežni ali uporni, šire se po koži kao utešno ćebe. Ispod mene, pesak se prilagođava mom obliku, pružajući mekan jastuk za podršku. Svako zrno peska je sićušna čestica udobnosti koja se prilagođava da bi stvorila površinu koja mi savršeno odgovara. Pesak je topao od sunca, ali dok kopam prstima dublje, nailazim na džepove hladnoće. Ogromno prostranstvo okeana prostire se do horizonta, a njegove nijanse plave se pomeraju sa igrom sunčeve svetlosti na površini vode. Ovaj kratki prekid omogućava da uživate u trenutku, uzemljujući vas u sadašnjost, dok povratak na knjigu nastavlja da vas vodi na drugo mesto i vreme. Sa svakim okretanjem stranice, doživljavate niz emocija. Možda ćete se nasmejati duhovitom dijalogu, osetiti kako vam srce lupa tokom napetog trenutka ili pustiti suzu na dirljivu scenu. Knjiga postaje kanal za sva ova osećanja, pojačavajući prirodni spokoj plaže i pretvarajući ga u dublji, dublji beg. To je blaženo bekstvo, trenutak čiste radosti koji hrani dušu i osvežava duh, ostavljajući vas sa osećajem ispunjenosti i čežnjom da se vratite u ovaj savršeni spoj plaže i knjige.

Odaberite pravu knjigu za potpuni užitak, a evo i mojih predloga:

Zamalek autora Dejana Tiaga Stankovića je roman koji se bavi temama nostalgije, pripadnosti i potragom za identitetom u svetu koji se neprestano menja. Kroz "Zamalek," čitatelj dobija uvid u dva sveta: jedan je Beograd sa svojom istorijom i tradicijom, a drugi je Kairo, grad pun kontrasta i egzotičnih detalja. Naslov romana  „Zamalek,"  odnosi se na elitni kvart u Kairu, gradu u kome je glavni junak proveo vecinu svog života. Roman takodje govori o tome kako mesta na kojima živimo ostavljaju neizbrisiv trag na naše živote i kako se nosimo sa tim tragovima dok dalje tragamo za svojim mestom u svetu.

Senka vetra autora Carlosa Ruiza Safona je prvi deo tetralogije o „Groblju zaboravljenih knjiga". Radnja romana smeštena je u Barseloni nakon II svetskog rata. Roman „Senka vetra" počinje sa dečakom po imenu Danijel Sempere, koji otkriva misterioznu knjigu Hulijana Karaša u skrivenom „Groblju zaboravljenih knjiga". Danijel je očaran knjigom i odlučuje da sazna vise o autoru i drugim njegovim delima. Njegova potraga otkriva duboku misteriju, romansu i mračne tajne koje su bile dugo zakopane.

Vidimo se u avgustu je nedovršeni roman kolumbijskog nobelovca Gabrijela Garsije Markesa, objavljen posthumno. Iako roman nije dovršen, on pruža uvid u Markesovu sposobnost da kroz jednostavne životne priče prikaže univerzalne ljudske emocije i iskustva. Roman prati priču o Ani Magdaleni Baena, ženi srednjih godina, koja svake godine u avgustu putuje na grob svoje majke na Karibima. Putovanja na grob majke postaju ritual koji je ispunjava tugom, nostalgijom i osećajem izgubljenosti. Na tim putovanjima Ana Magdalena se suočava sa svojim greškama iz prošlosti, ljubavima i neispunjenim očekivanjima. Kroz nju i ljude s kojima se susreće na svom putovanju, čitalac dobija uvid u njen unutrašnji svet, kulturne i društvene aspekte tog regiona.

Sve smrti Lejle Star je zadivljujuća serija stripova koju je napisao Ram V, a ilustrovao Filipe Andrade. Kombinuje elemente fantazije, mitologije i savremenog života kako bi stvorio jedinstvenu priču koja te tera na razmišljanje. Strip istražuje teme kao što su vrednost života, neizbežna smrt i međuljudski odnosi. Strip poziva čitaoce da razmisle o najvećim životnim pitanjima dok uživaju u bogato ilustrovanoj i lepo napisanoj priči.

Hostel Kalifornija  Zvonke Gazivode prati međusobno povezane priče različitih likova koji borave u hostelu. Svaka ličnost donosi svoju pozadinu, nade i izazove. Hostel je prolazni dom gde se putevi ukrštaju, gde se odnosi formiraju i dešavaju lične transformacije. „Hostel Kalifornija“ nudi dirljivu i refleksivnu priču, naglašavajući prolaznu prirodu života i trajne veze koje se mogu formirati na neočekivanim mestima. To je iskreno istraživanje ljudskog stanja, što ovo štivo čini privlačnim za one koji cene priče zasnovane na likovima.

Autorka: Andrea Virag

Najnovije