Mingl kutak

EXIT 2024 - Pet dana energije i ljubavi na jednom mestu

EXIT 2024 - Pet dana energije i ljubavi na jednom mestu

foto: Isidora Martać

Novi Sad, srpska Atina, grad tolerancije i kulture, prepoznatljiv po crkvi imena Marijinog,  katedrali smeštenoj u centru grada, svake godine na Petrovaradinskoj tvrđavi organizuje Exit festival. Festival slobode, muzike, ljubavi i dobrog provoda na koji dolaze izvođači širom sveta, kao i publika iz najrazličitih krajeva. 

Ove godine festival je počeo nultim danom i nastupima naših predstavnika na Evroviziji Teya Dore i Luke Blacka. Baby Lasagna, ovogodišnji hrvatski predstavnik na pesmi za Evroviziju i uz poznate taktove Rim Tim Tagi Dima digao je publiku na noge i priredio nezaboravan provod. 

Dobra atmosfera i brojni nastupi obeležili su i nastavak Exit festivala jer su se na glavnoj bini smenjivale zvezde poput John Newmana, Tom Morelloa, Offenbach-a, Black Eyed Peas-a i mnogih drugih. Bili smo deo i Vise Fusion i ispratili atmosferu nastupa Marčela, Ide Prester, Marka Luisa i Bad Copy-ja.  

Atmosfera i emocije ljudi, sreća, radost mladih koji prvi put dolaze na festival, samo su trunčica onoga što je moglo da se vidi na ovakvom događaju, a prašina i visoka temperatura nikog nisu sprečili da se dobro zabave. 

Nastup grupe Joker Out mnogim devojkama u publici izazvao je suze radosnice, vrisku, a Bojan Cvjetićanin sa glavne bine rekao je da je neizmerno zahvalan, da voli svoju publiku i da je srećan što su na Exitu i što je publika u znatno većem broju nego prethodnog puta, kada su bili gosti ovog festivala. 

Po prvi put otpevao je novu pesmu grupe pod nazivom „Šta bih ja”, ali to nije sprečilo publiku da nekoliko sati pre toga nauči tekst i spremna dođe ispred ovog benda i otpeva je bez greške. 

Zanimljivosti koje je vredelo videti na Exitu

Neobična šminka i kostimi, reakcija turista na našu državu i ljude, koji su, prema rečima mnogih turista, pozitivni, ljubazni i dragi samo su deo onoga što osetiš kada si deo festivalske atmosfere. Jake reakcije, pozitivnu energiju, ili kako bi to mladi rekli vajb stvarali su poznati izvođači koji su nastupali na Main stage-u, a na svojim završecima nastupa izlazili na binu sa zastavom Srbije, nailazeći na odobravanje publike. 

Black Eyed Peas je poslao gomilu pozdrava, zahvalnosti i pozitivnih iskustava na svom nastupu, grleći zastavu Srbije, što je takođe na emotivan način nakon njih uradio i John Newman

Talas zahvalnosti zemlji u kojoj su prekinuo je susret sa realnošču koji nas je dočekao na Fusion stage-u. Marko Šelić Marčelo je kroz svoje pesme podsetio na probleme u državi koji se odvijaju mesecima unazad, pritiske, pretnje, korupciju.  

Nastup Marčela koji je pored ogromnog broja ljudi, dobre energije i ljubavi, dočekao kasne sate, uz pesme poput „Pegle”, „Udahni”, „Vatra u mraku”, munje su iscrtavale svoje tanke oznake na nebu, kao da će svakog momenta početi oluja iako temperatura nije davala nikakve znake za kišu. 

Pored njega, dan pre uz zvuke trubača, bubnjeva, energičnog glasa, i pozitive doneo je i Marko Louis, koji je čak i ugostio Marčela i Nevenu Glibetić Nensi na svom nastupu na Fusion-u. Mnogim njegovim fanovima već poznato, Marko je nastup jednim delom proveo u publici i uključivao ljude, upijao energiju i vraćao nazad istu, a masa je uživala u njegovom hiperaktivnom stanju, dobrom glasu i velikim osmehom na licu. 

Možda i jeste nemoguće posetiti sve bine na Exitu, možda je više od 4 dana različitog programa nekada nemoguće za postići, ali ono što je dobro jeste - raznovrsnost. Od repera, trepera, rokera, pankera, pop izvođača, alternative, sve je bilo moguće naći, bilo je samo potrebno vreme, dobra energija i želja za posećivanjem ovog već sada, svetski poznatog festivala. 

Mingl redakcija je neke od nastupa podelila na svojim storijima prethodnih dana, a u nastavku ispod, možeš naći neke od fotografija :) 

Redakcija ti preporučuje da sledeće godine posetiš festival – julski dani, jedan grad i za svakog ponešto.

Veruj nam da vredi!

 

Autorka: Isidora Martać

Najnovije