Mingl kutak

Julska Mingl plejlista - Dobrodošli ljudi, pevajte!

Julska Mingl plejlista - Dobrodošli ljudi, pevajte!

foto: Unsplash/BOŠ

Neko pametan je jednom rekao da je jul poput ,,blajndejta” sa letom. Istog trenutka pomislih da bi i naša nova plejlista trebalo da bude takva. Samo sedite i čekate nekog da se pojavi. Nikad ne znate šta ćete dobiti, ali u tome i jeste stvar sa blajndejtom.  

A možda ste više tradicionalan tip. U tom slučaju, ne brinite. Uveravamo vas da će se do kraja naći ponešto za svakoga. Ovom prilikom vam izdvajamo pesme za mesec jul:

1. Wild Cherry – Play That Funky Music

Zašto odmah ne početi sa petparačkim sjajem afro perika? Priznajte, ova slika vas nije začudila. Ako bi se neka pesma mogla okarakterisati kao ,,kul”, onda je to definitivno ova. Stoga se zavalite i pustite da leto odradi svoje. I najvažnije ,,lay down the boogie and play that funky music till you die”.

  

2. Arctic Monkeys – The Hellcat Spangled Shalalala

Mada jezički vratolomna i prepuna složenijih metaforičkih značenja, ova pesma nam donosi zavodljivo lak i pevljiv refren, kakav biste čuli u tropskom baru ili vozeći se sa otvorenim prozorom u kolima. Još ako se tome pridoda činjenica da je snimljena u Kaliforniji, postaje jasno zašto se našla na ovoj listi kao idealna.

 

3. Nemanja – Juju Dancer

Hrvatski bend Nemanja već je uveliko privukao pažnju regionalne muzičke scene, a čini se da je sa Juju Dancer-om uspešno oživeo prozračni duh Lambade, otkrivajući paletu jarkih boja i zvukove uspavanih morskih talasa.

     

4. Simon & Garfunkel – Mrs. Robinson

Sećate se Tarantinovog Once Upon a Time in Hollywood i saundtreka koji je, u najmanju ruku, bio nezaboravan? Ova pesma Simona i Garfunkela samo je jedna od mnogih koje su tom prilikom iskorišćene u filmu, a mi je izdvajamo kao nesumnjivo letnje ,,čedo”, savršeno u predstojećim danima.

       

5. Damian Marley – Welcome To Jamrock

Ono što nam legitimni naslednik velikog Boba Marlija donosi najbliže bi se moglo uporediti sa toplim, opijajućim zanosom jamajčanskog podneblja. Uz zvukove koji hipnotišu u dobro poznatom rege maniru, Marli nam želi dobrodošlicu u ,,Jamrock”, mesto koje je, mada daleko od idealnog, prepuno žarkih asocijacija.

   

6. Astrud Gilberto, Antonio Carlos Jobim – Agua de Beber

Opušteni stil bossa nove tu je da nas podseti na jedan vitalniji i rasterećeniji princip, sa akcentom na suptilnoj lepoti svakodnevnog postojanja.

     

7. Stevie Wonder – As

Znate one pesme koje su bolje od drugih da započnete svoj dan? Ovo je jedna od tih pesama.

     

8. Jamal – Keep It Real

Neko je primetio da je beat ove pesme ,,poput zagrljaja osobe koja vas voli”. Iako ovog američkog repera možda inicijalno ne povezujemo sa njegovim drugim ostvarenjima, Keep It Real ostaje jedan od blistavijih primera oldskul repa. 

       

9. Ennio Morricone – Una spiaggia a mezzogiorno

Teško je izdvojiti najupečatljiviju Morikoneovu kompoziciju, budući da se radi o autoru sa zavidnim brojem filmskih tema. Ipak, ovom prilikom smo se odlučili za Plažu u podne, kako bi glasio prevod ove neobične kompozicije. Reč je o delu koje jasno predočava Morikoneovu vanvremensku genijalnost u stvaranju emotivnih i atmosferičnih pejzaža.

     

10. Allman Brothers – Jessica

U punom jeku sunčane sezone, ovaj klasični instrumental iznova zapanjuje osećajem neke nesmetane lakoće, koja struji vešto skrojenim gitarama braće Alman.

   

I za kraj, izdvajamo još dve (bonus) numere:

11. Fatboy Slim – Praise You

     

12. Terry Jacks – Seasons In The Sun

       

Da li ti se dopala naša plejlista?

Koje su tvoje omiljene ,,julske” pesme? 

Autor: Stefan Čizmić

Najnovije