Mingl kutak

Teniski teren nije fudbalski – Đoković na Vimbldonu

Teniski teren nije fudbalski – Đoković na Vimbldonu
foto: PC User from Pixabay

Posle više od 20 godina karijere, Novak Đoković obratio se publici na malo drugačiji način od uobičajenog na koji smo navikli. Naime, tokom meča osmine finala jednog od najprestižnijih grend slema koji se igra na travi – Vimbldon, Đoković je zamerio publici na njihovoj reakciji tokom čitavog meča kada je na centralnom terenu igrao protiv Runea, mlade teniske nade iz Danske. Onima koji su negodovali sve vreme, Đoković je poručuo laaaaaaaku noć i još jednom pozvao navijače da odaju poštovanje igračima na terenu.

Kroz godine provedene na terenu, Đoković je doživljao raznorazna iskustva kada je u pitanju publika odnosno navijači. Na grend slemovima je publika drugačija – nije ista kao na turnirima iz 250, 500 i 1000 serije. Ponekad, dok se gledaju mečevi na centralnim terenima, dojam publici kraj malih ekrana deluje kao da se gleda fudbalski meč.

Sportski novinar portala sportske.net Ivan Cvetković za Mingl ističe da se njegova reakcija može tumačiti na različite načine.

„Kada neko ko sport gleda sa strane i bez emotivne angažovanosti, verovatno bi i zamerio Đokoviću na takvoj reakciji zbog svega što tenis predstavlja kao sport ''džentlmena i pristojnog ponašanja''. Sa druge strane, aktivno bavljenje sportom, naročito na tom nivou, uzrokuje velike emocije koje se ispoljavaju na različite načine. Što se konkretno njegovog obraćanja vimbldonskoj publici tiče, moje mišljenje je da Novak nije prešao granicu dobrog ukusa koju su prelazili sportisti sa mnogo manjim integritetom, značajem i uspesima na terenu'', ističe Cvetković.

On naglasašava da godine sličnih ispada su se u njemu očigledno nakupile nezadovoljstva u tom trenutku, pa je možda bolje da „ventil“ bude takvo obraćanje, a ne slab učinak na terenu.

„Smatram da je takav govor došao u pravom trenutku kada je već postalo jasno da se radi o najvećem teniseru u dosadašnoj istoriji tog sporta jer je zbog toga tražio poštovanje koje i sam daje. Njegova reakcija uvek ima specifičnu važnost i težinu“, dodaje on.

Tenis – sport aristokratije i elite

U svetu sporta, tenis je prikazan kao sport aristokratije i elite, te je oduvek bio specifičan po modelu ponašanja koji nije klasičan sportski mode.

„Postoje kodeksi i pravila koje su uspostavile upravo te elite, ali sada se na tribinama nalazi i ''običan svet'' koji nema plemićko ili buržujsko poreklo, i menja model ponašanja. U svetu tenisa se sve glasnije govori o tome na koji način publika reaguje tokom mečeva, ali se vremena i ljudi menjaju i te promene ne može da zaobiđe ništa što u sebi sadrži ljudski faktor. Postoje igračice i igrači koji se žale na bučniju publiku, ali ima i onih kojima je to ''pogonsko gorivo'' za igre na terenu, pa svako reaguje na drugačiji način što je na neki način i ''mentali ispit'' za igračice i igrače“, priča Cvetković.

Nakon što je završio meč četvrtfinala, Đoković se susreo sa mnogim medija. Tema tih razgovora nije bila njegova igra u tom meču i nastavak daljih mečeva na centralnom terenu Vimbldona, već njegov govor publici. Jedan od intervjua koji je Đoković napustio jeste onaj o kojima se danima priča, a koji je emitovan na BBC-ju.

„BBC kao javni servis treba da predstavlja standard novinarskog izveštavanja u kojem se u centru pažnje nalaze sportski aspekti igre, kada je reč o sportskom izveštavanju. Razumljiva je namera novinara da svojim pitanjima natera Novaka da bliže objasni svoju reakciju, ali treba istaći i to da je Đoković u svom obraćanju posle meča sa Runeom već to uradio na konferenciji za medije. ’Tabloidizacija’ tema postaje sve veći problem i u sportskom novinarstvu, a čini se da ni jedna renomirana kuća kakva je BBC nije imuna na tako nešto“, dodaje on.

Cvetković dodaje da ga reakcija Đokovića nije iznenadila jer je tokom karijere jasno stavljao do znanja da, kada se radi o takmičenjima, želi da govori isključivo o sportskim temama koje su vezane za stvari na terenu.

„Trenutak je bio veoma osetljiv i očigledno je da se Đoković nakon svega ''naoštrio'', a to je nešto što je krasilo i Majkla Džordana koji se ''hranio'' sukobima koje je ponekad bukvalno i izmišljao. Đoković ne mora da ih izmišlja“, završava Cvetković.

Novak Đoković je u polufinale prošao bez igre nakon što mu je De Minar predao meč. U polufinalu sastaće se sa italijanskim teniserom Musetijem, koji ove godine na Vimbldonu igra svoj tenis „života“.

Autor: Aleksandar Đokić

Najnovije