Mingl kutak

Nova sezona Ponedeljnog bluza uz Cotton Pickers-e

Nova sezona Ponedeljnog bluza uz Cotton Pickers-e

foto: Stefan Čizmić

U ponedeljak su na prepunom zidiću ispred Doma omladine nastupili Cotton Pickers-i, otvorivši na taj način 8. sezonu sada već etabliranog Monday bluesa. Tim povodom ovaj mladenovački bend klasične bluz vokacije odlučio je da nas počasti setom od preko 10 pesama, a mi smo imali prilike da se uverimo zašto su Pickers-i i dalje jedno od zvučnijih imena kada se radi o bendovima sličnog muzičkog opredeljenja.

Ako za trenutak ostavimo po strani nedvosmisleni muzički kredibilitet koji prati ovaj bend, jasno je da su se i oni manje upoznati sa njegovim istorijatom mogli lako uveriti u njihov jedinstveni kvalitet. Za one koji ne znaju, Cotton Pickers-i osnovani su 2004. godine, i od tada beleže različite uspehe. Svoj prvi album, pod nazivom Slaughterhouse Blues, objavili su 2012. godine u izdanju Long Play Records-a.

Stoga, ako ste ljubitelj tradicionalnog delta bluza, obeleženog evolutivnom snagom tvrde rok manirike, Cotton Pickers-i bi mogli biti savršen izbor za vas. Većina pesama koje je bend izveo nalazi se na njihovom drugom studijskom albumu, koji možemo očekivati za mesec ili dva. Pored toga, nema se šta posebno dodati, osim da je bend svojim visokoenergičnim nastupom uspeo da zadrži pažnju čak i slučajnih prolaznika koji su se te večeri zatekli ispred Doma omladine.

I eto ga, paradoks nad paradoksima: želite da zaobiđete bluz, a ne možete. Čitava hronologija popularne muzike pokazuje duboku ukorenjenost u ovom žanru, koji je postao osnovom za mnoge stilove.

Postoji nešto što je trajno aktuelno u dvanaestobarnom zazivanju vaše voljene. Možda više od svega, bluz nas hrani svojim posvemašnim iskustvom, koje je do kraja ljudsko i univerzalno, a sve to imali smo prilike i da prepoznamo u nastupu Cotton Pickers-a. Treba reći i da autorstvo nad svim pesmama potpisuje sam bend, a u slučaju da nismo spomenuli – njega čine Jovan i Ivan Stepić za gitarama, kao i Uroš Ugrinović, koji je zadužen za perkusije.

Podsetimo, Monday Blues je serija letnjih koncerata koje od 2017, svakog ponedeljka, organizuje Dom omladine.

Autor: Stefan Čizmić

Najnovije