Dođi

Pet filmova o izazovima i strahovima odrastanja koje morate pogledati na Bašta Festu 2024.

Pet filmova o izazovima i strahovima odrastanja koje morate pogledati na Bašta Festu 2024.

foto: Duhovi na mojim leđima, kadar iz filma

Bašta Fest, koji se ove godine održava od 4. do 7. jula u Bajinoj Bašti, u takmičarskoj selekciji publici donosi 25 kratkih igranih filmova iz 17 zemalja, od čega čak pet svetskih, i dvadeset srpskih premijera. Mi vam preporučujemo pet sjajnih filmova koji istražuju izazove u odrastanju i strahove mladih.

Kroz pet intrigantnih priča, publika će imati priliku da se suoči i sa ponekad mračnim i emotivnim stranama mladalačkog života. Filmovi kao što su priča o mladiću koji se upušta u svet droge da bi platio školarinu, otkrivaju teške realnosti s kojima se suočavaju mladi danas. Tinejdžerka Sara, koja pronalazi neočekivano prijateljstvo dok se nosi sa strahovima u provincijskom gradu, i priča o medicinskoj sestri Belen, nepravedno optuženoj za smrt deteta, dodaju dodatnu emotivnu dubinu takmičarskoj selekciji. Ovi filmovi, zajedno sa pričom o mladom paru opterećenom društvenom agresijom, nude gledaocima pogled u složene unutrašnje svetove mladih ljudi, ističući njihovu hrabrost i borbu u savremenom svetu koji nas okružuje.

Ključanje / Boiling

Crna Gora, Češka / 2023 / 27′

režija: Luka Đikanović

scenario: Ilija Đurović

uloge: Lidija Kordić, Pavle Prelević, Dubravka Drakić, Aleksandar Radulović

Nakupljena društvena agresija utiče na mladi par koji je već opterećen sopstvenim problemima.

Svedok / The Witness

Bosna i Hercegovina / 2023 / 15′ / srpska premijera

režija: Alen Šimić

scenario: Alen Šimić

uloge: Davor Golubović, Admir Žunić, Mirela Lambić, Sabit Sejdinović, Dino Bajrović, Enes Kozličić, Kerim Čutuna, Tatjana Šojić, Nadine Mičić, Kenan Hasanbegović

Nakon saznanja da duguje novac za školarinu, sitni preprodavac droge i „večiti student“ odlučuje da dođe do veće količine narkotika, ne znajući da će ga okolnosti dovesti u direktni kontakt s policijom.

Duhovi na mojim leđima / The Ghosts You Draw on My Back

Srbija / 2023 / 15′

režija: Nikola Stojanović

scenario: Nađa Petrović, Nikola Stojanović

uloge: Anita Ognjanović, Admir Sehović, Jelena Stupljanin

Tinejdžerka Sara putuje u mali provincijski grad da prisustvuje pomenu svojoj baki. Inače mirno selo sada remeti izgradnja nove pruge. Dok se bori sa svojim strahovima, Sara pronalazi utočište u društvu jednog radnika sa gradilišta.

Noć unutra / The Night Inside / La noche Dentro

Španija / 2023 / 24′ / srpska premijera

režija: Antonio Cuesta

scenario: Antonio Cuesta, Adrián Pino

uloge: Clare Durant, Ana Pariente, Rafa de Vera, Paula Díaz, Manuel Navarro, Lola Arellano, Mila Fernández Linares, José Rasero, Ignacio de la Puerta, Sofía Navarro

Belen, mlada medicinska sestra, budi se nakon što je napadnuta. Optužena je da je ubila dete dajući mu pogrešan lek. Ona tvrdi da je ubrizgala prave lekove i da to može i da dokaže.

Obećavam ti raj / I Promise You Paradise / A’edak an Takoon Fel Ferdous

Egipat, Francuska, Katar / 2023 / 25′

režija: Morad Mostafa

scenario: Morad Mostafa, Sawsan Yusuf

uloge: Kenyi Marcellino, Kenzy Mohamed

Nakon nasilnog incidenta, Eisa, 17-godišnji afrički migrant u Egiptu, nastoji da pobedi vreme i spasi svoje voljene, po svaku cenu.

 

Kompletan takmičarski filmski program Bašta Fest-a pogledajte ovde:

https://www.bastafest.com/program/filmski/

Najnovije