Zajedno do bolje podrške i tretmana za trudnice i porodilje

FOTO: TV Forum

Sastanku su iz Doma zdravlja prisustvovali načelnik Ginekološkog dispanzera primarijus dr Hasib Hajdarević, glavna sestra Doma zdravlja Slavica Cmiljanović i patronažna sestra Slobodanka Dučić. Sa njima su razgovarale stručna saradnica iz udruženja „Start hab“ Milenka Matić, direktorka Televizije Forum Mileva Malešić i novinarka Aldina Salkanović.

Na sastanku je razgovarano o procedurama i protokolima kojih se pridržavaju ginekolozi u svom radu, a koji su u skladu sa vodičem dobre prakse, koji propisuje koje se analize u kom periodu preporučuju trudnicama, u cilju dobrog vođenja trudnoće i što bolje pripreme za porođaj. Govorilo se o izazovima u radu, poput nedostatka stručnog kadra i nedostatka termina za zakazivanje pregleda kod lekara različitih specijalnosti, ali i činjenici da neke žene ne poštuju sve preporuke o obaveznim kontrolama i potrebnim analizama ili po hitnoj proceduri dolaze iz susednih opština bez pripremljene dokumentacije.

Svoje bogato iskustvo podelila je viša medicinska sestra Slobodanka Dučić, koja je od 43 godine staža 23 provela u Službi patronaže.

Nakon izlaska iz porodilišta mi obilazimo bebu kako bi dali savete majci i odradimo oko bebe sve što je potrebno – od kupanja bebe, obrade pupka… Pomažemo ženi oko pravilne tehnike dojenja. Ukoliko su prepunjene dojke, pomažemo majci da nauči kako pravilno da se izmlaza. Iako to izgleda prosto, žene veoma često imaju problema jer ne znaju pravilno da izmlazaju mleko, zbog čega dobijaju mastitis – kaže Slobodanka Dučić, patronažna sestra.

Majke najčešće brine pojava blažih oblika žutice kod beba, kaže Dučić.

Tu se majci daje savet da što više forsira dojenje i što češće da bi se beba obezbojila. Onda oko obrade pupka – koliko puta dnevno treba da se obrađuje, na šta treba obratiti pažnju… Koliko beba treba da spava, koliko puta dnevno da se doji, kakva treba da bude stolica i sl – ističe Sloba.

U zavisnosti od potreba, patronažna sestra porodilju poseti do pet puta, gde osim brige o detetu, proveravaju i oporavak majke.

Mi pogledamo otpusnu listu. Ako je majka porođena carskim rezom, obavezno pitamo kakva je rana i pogledamo. Ukoliko se desi da je pukla, curi ili sl. savetujemo joj da se odmah javi kod izabranog lekara. Često ih upozorimo i da redovno uzimaju prepisanu terapiju i slično – kaže Slobodanka Dučić.

Često nije jednostavno stići do svake porodilje, posebno jer nedostaje još jedno vozilo, koje je prema rečima glavne medicinske sestre Slavice Cimljanović u procesu nabavke.

Auto je staro i dugo je bilo u neispravnom stanju, a koristila ga je i kućna nega, pa smo bile baš u velikom problemu. Naš teren je raštrkan i mi pokrivamo i grad i sela. U Prijepolju nas je tri, a u Brodarevu dve i zaista je pravi izazov svuda stići – zaključuje patronažna sestra Sloba Dučić.

Bilo je govora i o Savetovalištu za trudnice, koje je u okviru Doma zdravlja funkcionisalo pre desetak godina, a čiji rad je sada nemoguće obnoviti zbog nedostatka kadra.

Sastanak je održan u okviru projekta „PrePorodilište“ koji uz podršku Beogradske otvorene škole i Vlade Švedske sprovode Udruženje „Start hab“ iz Kosjerića i Televizija Forum.

Izvor: TV Forum