Kako porođaj učiniti pozitivnim iskustvom?

FOTO: TV Forum

Sastanku su pored v.d. direktora Opšte bolnice Prijepolje dr Branka Gojakovića prisustvovali specijalistkinja pedijatrije doktorka Samra Skadrak, babica sa 35 godina iskustva Dragana Pjanović i glavna medicinska sestra Sanja Bezarević. Rezultate istraživanja sprovedenog na uzorku od 437 porodilja u Zlatiborskom okrugu predstavile su savetnica u Udruženju „Start hab“ iz Kosjerića Milenka Matić, direktorka Televizije Forum Mileva Malešić i novinarka Aldina Salkanović.

Razgovarano je o brojnim izazovima sa kojima se u porodilištu susreću žene, ali i medicinsko osoblje, pre svega u smislu nepripremljenosti i neinformisanosti trudnica i porodilja. Istaknuto je i da nema dovoljno medicinskog kadra, koji je neophodan resurs u cilju veće posvećenosti ženama u najosetljivijem periodu, ali i da se svi trude koliko su u mogućnosti da na najbolji način pomognu majki i bebi. Izneto je i nekoliko konstruktivnih predloga koji mogu pozitivno uticati na prijem i boravak žene u porodilištu.

Moram reći da sam zadovoljna današnjim sastankom, načinom na koji smo primljene i načinom na koji smo mogle da razgovaramo o tome šta nas zanima, da predstavimo ono što smo mi uradile u prethodnom periodu i da predočimo sa kakvim se to iskustvima žene susreću prilikom boravka u porodilištu. Što se tiče medicinskog osoblja koje je angažovano u porodilištu – oni su takođe vrlo saradljivi i bili su spremni da čuju naša iskustva i podele neke svoje zaključke i zapažanja, ali takođe, što smatram vrlo važnim – inicirali su dalju saradnju i uputili nas i na Dom zdravlja u Prijepolju, sa kojim bi takođe trebalo da organizujemo sastanak. Nakon toga ćemo se svi okupiti i ponovo razgovarati, nakon čega ćemo doneti neke zaključke i dogovoriti konkretne aktivnosti za unapređenje tretmana i položaja porodilja u Prijepolju – kaže Milenka Matić, savetnica u Udruženju „Start hab“ Kosjerić.

Vršilac dužnosti direktora dr Branko Gojaković je istakao da ima najave da bi prijepoljsko porodilište moglo da bude obuhvaćeno akcijom obnove porodilišta u Srbiji, što bi doprinelo poboljšanju uslova za boravak trudnica i porodilja, budući da se godišnje ovde porodi oko 250 žena iz Prijepolja i oko 150 žena iz tri susedne opštine.

Istaknuto je da mali broj žena 28 dana pred porođaj dobije uput za pregled kod ginekologa u bolnici, koji preuzima vođenje trudnoće do porođaja. To bi trebalo da bude deo obavezne procedure, zbog neophodnih analiza koje treba uraditi pre porođaja.

Zaključak ovog sastanka i našeg istraživanja je sličan, a to je da trudnice i porodilje nažalost nisu dovoljno informisane o različitim procedurama koje ih očekuju, ali i drugim stvarima koje bi trebalo da urade kako bi se što bolje pripremile za trudnoću i porođaj. Uvideli smo da ima dosta prostora za unapređenje saradnje između Doma zdravlja i Opšte bolnice i to je nešto što ćemo i mi inicirati u narednom periodu i nadam se da ćemo doprineti nekim pozitivnim promenama. Naravno, kroz svoj rad, kroz izveštavanje, trudimo se da poboljšamo informisanost trudnica i porodilja u Zlatiborskom okrugu – ističe novinarka TV Forum i članica Foruma žena Prijepolja Aldina Salkanović.

Matić je dodala da je sastanak bio uspešan.

Ovo nam daje i snagu i motivaciju za dalji rad, jer smo stvarno čule i videle da je neko bio spreman i da nas sasluša, iskomunicira i o nekim svojim potrebama i izazovima sa kojima se susreću zaposleni, tako da sada imamo više strana i nadam se da ćemo uspeti da sve te situacije i stavove na najbolji mogući način pomirimo i donesemo zajednički dobre i promene i novine u prijepoljsko porodilište – ističe Milenka.

Sastanak je organizovan u okviru projekta „PrePorodilište“ koji partnerski sprovode Udruženje „Start hab“ i Televizija Forum, a uz podršku Beogradske otvorene škole i Vlade Švedske.

Izvor: TV Forum