Akademija ženskog liderstva (AŽL) i Medijski centar Beta (BETA): Svi imaju reč – zajedno za rodnu ravnopravnosti u školama

Akademija ženskog liderstva i Medijski centar Beta svojim projektom žele da daju doprinos borbi protiv diskriminacije žena, rodnih stereotipa i izgradnji društva jednakih mogućnosti kod srednjoškolaca. Projekat je namenjen podizanju kapaciteta srednjoškolaca/ki i unapređenju rodne ravnopravnosti u srednjim školama.

Značaj ovog projekta je u popunjavanju velikog nedostatka medijskog sadržaja koji će jezički i formom informisati i inspirisati devojke i mladiće kao i povećati njihov aktivizam u lokalnoj zajednici koji je po istraživanju KOMS-a veoma nizak (77% mladih ne učestvuje u radu ni jednog udruženja).

Akademija ženskog liderstva je istoimena organizacija civilnog društva nastala kao prirodni nastavak programa podrške ženama aktivnim u javnom životu koji je pokrenut 2011. godine. Ona okuplja političarke i aktivistkinje i nudi im priliku da unaprede svoja znanja i veštine, ali i da se povežu kako bi se zajedno borile i zastupale ženska ljudska prava do ostvarivanja pune ravnopravnosti.

Pomenuta organizacija podržava političke aktivistkinje da na mestima odlučivanja nepokolebljivo i hrabro zastupaju i bore se za ženska ljudska prava, do ostvarivanja pune ravnopravnosti. Žene koje su pohađale program kasnije su vidljivo uticale na javni život u svojim sredinama, pokazujući na delu da žene mogu ravnopravno sa muškarcima da donose odluke, stekle su samopouzdanje i motivisale i druge žene da se politički aktiviraju. 

Medijski centar Beta je kontinuirano posvećen doprinosu slobodi medija i unapređivanju demokratskog društva  sa nepristrasnim, etičkim izveštavanjem zasnovanim na činjenicama.  Beta ispunjava svoju misiju čak i u najtežim vremenima, njena uređivačka politika je nezavisna od svih političkih i ekonomskih pritisaka i zasnovana je na poštovanju etičkog kodeksa i pravila profesije. Njihov cilj je pravovremeno, objektivno i profesionalno izveštavanje o svim važnim događajima u Srbiji, regionu i svetu.