Okular i Odjek: Mladi za mesne zajednice – MZMZ

Udruženje Okular i portal Odjek se kroz svoj projekat bave problemom nedostatka demokratskih procesa u opštini Ćićevac, konkretno – neodržavanja izbora za mesne zajednice od 2016. godine. Ovakav nedostatak demokratije direktno pogađa sve stanovnike opštine, a posebno mlade, koji su i inače uskraćeni za priliku da aktivno učestvuju u procesima koji oblikuju njihove zajednice.

Projekat se fokusira na osnaživanje mladih da postanu aktivni učesnici u lokalnim procesima, čime se nastoji osigurati njihova uključenost u donošenju odluka koje utiču na njihove zajednice. Ovo će se postići kroz edukativne aktivnosti i promociju građanskog aktivizma, čime će se mladi motivisati i opremiti potrebnim veštinama i znanjima za učešće u demokratskim procesima.

Udruženje Okular je nevladina, neprofitna organizacija, koja teži jačanju društvenog aktivizma dece i mladih i unapređenju kvaliteta života u lokalnoj zajednici i šire, kroz bavljenje istraživanjima i implementaciju projekata i drugih aktivnosti koje za osnov imaju sledeće oblasti: edukaciju, obrazovanje, ljudska prava, obrazovnu i socijalnu inkluziju, društveni aktivizam i volonterizam.    

Ciljevi ovog udruženja odnose se na promociju kreativnog obrazovanja sa posebnim osvrtom na primenu informacionih tehnologija u obrazovnom procesu, edukaciju i razvijanje proaktivnih životnih navika dece i mladih, suzbijanje svih oblika diskriminacije, promociju i zaštita ljudskih, a posebno manjinskih i ženskih prava, saradnju sa organizacijama i institucijama u zemlji i inostranstvu, poboljšavanje položaja dece i mladih sa invaliditetom, zalaganje za vrednosti civilnog društva, izgradnja, promocija i jačanje tolerancije među i prema pripadnicima nacionalnih manjina i sl. 

Grupa ljudi, okupljena oko Udruženja Tim za razvoj i unapređenje društva (TRUD), pokrenula je portal Odjek, vođena idejom da su slobodno mišljenje i izražavanje neprikosnovena prava svakog čoveka (ukoliko ne ugrožavaju i ne diskriminišu druge ljude), da država treba da brine o svojim građanima, a da svaki pojedinac treba da se trudi da unapredi društvo i zajednicu u kojoj živi.

Ideja Odjeka je da, u trenutku kada je sve manje objektivnih i medija otvorenih za različita mišljenja, obezbedi slobodan prostor za analitičko, kreativno, kritičko, drugačije mišljenje. U centru pažnje stavlja se običan čovek, pojedinac, njegove potrebe, ideje, uspesi i stremljenja.