Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan i ZOOMER: U fokusu: Mediji za kritički informisane mlade

Glavni cilj projekta U fokusu: Mediji za kritički informisane mlade je da se unapredi medijska i informaciona pismenost mladih i učešće mladih u demokratskim procesima tako što će se promovisati uloga mladih kao korisnika/ca, autora/ki i sagovornika/ca u medijskim sadržajima.

Kroz organizaciju 5 lokalnih radionica, mladima će biti pružena znanja i alati za kritičko razumevanje medijskih sadržaja, prepoznavanje dezinformacija i manipulacija, kao i za efikasno korišćenje medija kao alata za izražavanje i zagovaranje svojih stavova.

Institut za medije i različitosti - Zapadni Balkan  se bavi promovisanjem novinarstva i novinarske profesije, zaštitom i promocijom ljudskih prava, pravima na slobodu izražavanja, edukacijom o pitanjima od značaja za unapređenje novinarske profesije i slobode izražavanja, podizanjem svesti o problemima novinara i ostalih medijskih radnika/ca, podizanjem profesionalnih standarda u novinarstvu. 

Fokus Instituta je na unapređenju pluralizma, jačanju demokratske prakse i promovisanju prava marginalizovanih, ranjivih i manjinskih zajednica kroz medijske sadržaje i saradnji sa ostalim organizacijama civilnog društva u Srbiji i u regionu.  

Oblasti u kojima ZOOMER dela su medijska i politička pismenost mladih, istraživanje i izveštavanje o temama od značaja za mlade, sa posebnim fokusom na položaj mladih iz marginalizovanih društvenih grupa i zajednica.

ZOOMER teži da kroz obrazovanje o medijskoj pismenosti osnaži mlade ljude za kreiranje medijskog sadržaja koji pruža kritički uvid u političke i društvene teme i osvetljava pitanja marginalizovanih grupa. Kroz angažovane i informativne sadržaje, teži da podrži razvoj kritičkog razmišljanja, doprinese društvenim promenama i unapredi društvenu pravdu i inkluziju.