Vesti

Medijski ekosistem naše zemlje zagađen je ekspanzijom lažnih, senzacionalističkih i manipulativnih vesti, polarizacijom, političkim uplivima i mnogim drugim uticajima, dok se nad novinarima, naročito istraživačkim vrše konstantni napadi, pritisci i pretnje koje vrlo retko dobijaju sudski epilog.

Troje novinara ovenčano nagradama na Akademiji ,,Mladi i mediji”

21.05.2024.

Izvor i FOTO: BOŠ

Medijski ekosistem naše zemlje zagađen je ekspanzijom lažnih, senzacionalističkih i manipulativnih vesti, polarizacijom, političkim uplivima i mnogim drugim uticajima, dok se nad novinarima, naročito istraživačkim vrše konstantni napadi, pritisci i pretnje koje vrlo retko dobijaju sudski epilog.  

Rade Đurić, pravnik u Nezavisnom udruženju novinara Srbije (FOTO: BOŠ)

Nezavisno udruženje novinara Srbije izvestilo je o 183 napada na novinare tokom 2023. godine, uključujući fizičke napade, oštećenje imovine, pretnje i pritiske. Reporteri bez granica (RSF) su medijsko okruženje opisali kao „zagađeno propagandom, trgovinom uticajem i lažnim vestima“ nakon što su četiri nacionalne frekvencije za emitovanje dodeljene provladinim medijima u julu 2022. godine. 

Iz Freedom House-a, organizacije koja se bavi monitoringom demokratije u svetu, takođe primećuju da medijsko okruženje u Srbiji karakteriše ekstremna propaganda, ali i da je sloboda medija ugrožena i SLAPP tužbama protiv novinara, nedostatkom transparentnosti vlasništva medija, politički povezanim vlasnicima medija i visokim stepenom autocenzure. Zbog ovih i mnogih drugih demokratskih činilaca koji su u našoj zemlji iz godine u godinu u padu, zaključili su da se tokom prošle godine u Srbiji desio najveći pad ljudskih i demokratskih prava u poslednjih deset godina.  

Na mladima novinarstvo ostaje 

Kako bi uticali na povećanje nezavisnosti medija, održivost lokalnih medija i unapređenje kvaliteta rada, naročito mladih novinara i novinarki koji su na začetku svojih karijera, Beogradska otvorena škola uz podršku Kraljevine Švedske već treću godinu zaredom organizuje Akademiju novinarstva u okviru programa ,,Mladi i mediji za demokratski razvoj. Cilj ovog višemesečnog obrazovnog programa je poboljšanje praktičnih veština izveštavanja, upoznavanje sa istraživačkim novinarstvom, uvođenje novih tehnika u rad mladih novinara i novinarki, ali i podsticanje međusobnog umrežavanja i saradnje. 

Jelena Zorić, novinarka Vremena i BIRN-a (FOTO: BOŠ)

Ovogodišnja Akademija novinarstva okončana je završnim treningom u Šapcu na kome su prisutni imali prilike da više saznaju o temi izazova u istraživačkom novinarstvu od Jelene Zorić, novinarke Vremena i BIRN-a, kao i o bezbednosti novinara od pravnika u Nezavisnom udruženju novinara Srbije, Radeta Đurića. 

Ovo je takođe bila prilika da učesnici Akademije novinarstva predstave svoje završne radove – kompleksne medijske sadržaje, na kojima su tokom protekla dva meseca radili sa svojim mentorima i mentorkama – odabranim novinarima i novinarkama iz eminentnih medijskih kuća.  

Ugleša Bokić, uečsnik Akademije novinarstva (FOTO: BOŠ)

Tom prilikom vrednim novčanim nagradama za najbolje završne radove ovenčano je troje novinara i to: Lazar Ranđelović iz Tebrizma za rad ,,Putevima divljih deponija Bora”, Tamara Radovanović iz Južnih vesti za tekst ,,Bez referenci do vrtoglavih prihoda: Milioni za dve firme u poslednje 4 godine SNS vlasti u Nišu” i Ana Adamović, novinarka Studentskog lista za tekst ,,Investitor gradi, institucije spavaju”. 

Tamara Radovanović, dobitnica 2. nagrade na Akademiji novinarstva (FOTO: BOŠ)

Vesti